Provkörning av Skoda Kodiaq

  Skodas helt nya SUV överväldigar. Kommer den att kunna få flera att lyfta på ögonbrynen och kika på Skoda? Absolut, jag tror garanterat det. För man kan inte sticka under stolen med att många har fortfarande den uppfattningen om att Skodas bilar är ok men de berör inte på djupet. Det är inte förstahandsvalet av bil utan brukar kunna bli ”andra” bilen till hemmet. Men det kommer ske en förändring och det har hänt mycket hos Skoda senaste åren. Modellen Superb fick många att öppna ögonen för märket, mycket tack vare sitt otroliga utrymme och Yeti skapade också stort intresse för dem. Bilen som nu imponerar är Kodiaq som tar märket ytterligare ett stort steg framåt och den tar plats. Bilen är en maffig SUV med härligt stort utrymme och den går också att få som sjusitsig.

Foto: Skoda

Formmässigt har de lyckats bra, den är snygg. Vid världspremiären av bilen fick jag chansen att prata med designchefen Jozef Kaban som var alldeles lyrisk över att äntligen få presentera Skodas helt nya modell. Jozef har en gedigen meritlista där han bland annat står för den exteriöra formen på Bugatti Veyron. Det är en vrålexklusiv supersportbil som är många människors drömbil.

Skodas designchef Jozef Kaban och Cars and Waches for Ladies Mia Litström. Foto: Skoda

I fyra år har han med sitt team arbetat med Kodiaq och han berättar att det känns så roligt att få arbeta med den här större typen av bil. Det har varit viktigt för dem att bilen har den rätta Skoda karaktären med en modern touch.
”Det är alltid en stor utmaning att designa en helt ny modell. Den ska inte bara vara rationell utan den ska också beröra emotionellt, den ska beröra på flera plan.”

Jozef Kaban, designchef Skoda

Han fortsätter sen med att, bara ta namnet, första gången Kodiaq kom på tal kändes det så rätt. Namnet är så viktigt i det stora hela för att få bilen hållbar för en längre tid, det ska kännas fräscht. Viktigt för mig är också detaljerna som tillför till helheten. Som lyktorna på bilen, de är elegant sofistikerade och man kan säga att det är bilens ögon och det är som på oss människor att ögonen spelar en sådan stor roll, har man gnistrande ögon förhöjer det helheten och sen kan det vara detaljer som man inte i vanliga fall märker. Som på en av våra fälgar har vi lagt en extra skimrande lager för att det ska ge det lilla extra. Designavdelningen jobbar mycket tight med ingenjörsidan för det har en stor betydelse för att det blir alldeles perfekt från båda håll för att det ska bli bra. Flera designers jag jobbar med är inte enbart bildesigners utan jag föredrar att ta in expertis från flera områden.

Foto: Mia Litström

Foto: Mia Litström

Min egna spontana känsla när jag ser bilen för första gången i verklighet är att den är så mycket större än vad man tror efter man har sett den på bild. Men den är bara 4 cm längre än Octavia. Den tredje sätesraden är smidigt att ha om man behöver skjutsa barnen och deras vänner. En vuxen i min längd som är 168 cm sitter helt ok men är man längre sitter man gärna bara en kort resa. Lastutrymmet den femsitsiga verisonen är 720 liter. Med sjusitsig krymper det till 270 liter men fäller man ned tredje raden finns det plats för 630 liter. Automatisk öppning av bagageluckan går att välja till och den fungerar på så sätt att när man viftar med foten under bilen vid bagageluckan så läser en sensor av den rörelsen och luckan öppnas. Säkerhetsmässigt så måste personen ha nyckeln på sig för att det ska fungera.

Ett vinnande koncept som finns på Skodas modeller. Isskrapan i tanklocket.
Foto: Mia Litström

Något som är märkets signum är deras slogan ”Simply Clever”. Smarta, funktionella detaljer. Länge har de haft isskrapan i tanklocket och paraply i dörren. Fantastiskt smarta detaljer som förhöjer helheten enormt och det är inte exklusiva detaljer som kostar skjortan när man väljer till utan det här är små och ytterst smarta detaljer. Nytt för just den här modellen är en plastlist som fälls ut i kanten av dörren när man öppnar och listen funktion är att om man skulle få upp dörren mot en parkerad bil bredvid så skyddar den lacken. Så härligt enkel och är en otroligt smart funktion.

En otroligt smart list fälls ut automatiskt när man öppnar dörren. Foto: Skoda

  I bagageutrymmet finns det också en liten ficklampa integrerad i inredningen som går att lyfta bort och på baksidan av ficklampan är det magnet som gör att man kan fästa den på bilen om man skulle behöva extra ljus vid däcket eller liknade.

En liten smidig ficklampa med magnet som gör att man kan fästa den på olika ställen på bilen vid behov. Foto: Skoda

Trots bilens stora storlek så upplevs den inte stor i körningen. Kodiaq finns enbart med fyrhjulsdrift och den är stark. Den kan dra upp till 2 500 kg beroende på val av motor. Den mindre bensinmotorn på 150 hk har ett pris som startar på 265 900 kronor och den största dieselmotorn som är på 190 hk börjar på 312 900 kronor. För sjusitsig version kostar det 5 900 kronor extra. Rymlig, attraktiv, fyrhjulsdriven och stark. Nya Kodiaq inger respekt både i form och känsla. En sak är bevisad att Skoda kan verkligen leverera bil som berör.

Mia Litström provkör Skoda Kodiaq.

Text: Mia Litström Foto: Mia Litström & Skoda