Provkörning av nya fyrhjulsdrivna Toyota C-HR

Trevlig och tilltalande SUV i mellanstorlek

Kompakt SUV i mindre storek som har design som väcker känslor. Toyota har tagit ut svängarna och sticker ut lite extra med sin helt nya C-HR. Modellen finns både med framhjulsdrift och fyrhjulsdrift. Det är mycket roligt tycker jag att Toyota äntligen kommer med en modell i mellanformat där man också kan välja till fyrhjulsdrift. Tidigare har det bara varit deras största modeller som Land Cruiser samt modellen under den, RAV4 som haft det. De har också haft en liten modell tidigare med fyrhjulsdrift men den finns inte kvar i produktion. Så det har saknats en mellanmodell med driv på alla fyra hjulen som är en funktion många uppskattar att ha på sin bil i Sverige. Så nu är det dags för deras helt nya C-HR. Extra roligt är att bilen har nästan fått behålla all formgivning från konceptbilen. De vågar sticka ut och ta plats, resultatet är en läcker och härligt modern Toyota. Interiört är det modernt och följer upp linjerna från det exteriöra på bilen och i mitten finns en stor pekskärm som blir som hjärtat i bilen. Dörrpanelen har en läcker yta som ger en känsla av toppen på en diamant i formen och detta förhöjer också känslan i bilen. C-HR är från Toyotas sida utvecklad för att passa den Europeiska marknaden, storstäder. Liten smidig SUV/Crossover som har just känslan att man kommer upp lite grann men körningen ger en personbilskänsla. Jag upplever den lätt och fin där hybridversionen är riktigt trevlig och den är smidig i stadsmiljö. Fyrhjulsdriften finns enbart med bensinmotorn. Förbrukningen för den enligt Toyota ligger på 0,6 l/mil och CO2-utsläppet på 143-144 g/km. För hybridversionen ligger förbrukningen på 0,38-0,39 l/mil och CO2-utsläppet 86-87 g/km. Priserna för båda versionerna startar på 244 900 kronor. Namnet sticker också ut, är lite udda och går inte i hand med de andra modellnamnen men det var bilens arbetsnamn från allra första början hos Toyota och under resans gång kändes det naturligt för dem att den produktionsfärdiga modellen fick fortsätta med den benämningen. Detta är en modell som visar att Toyota också kan göra härligt charmig crossovers med kompakta mått i läcker SUV-design och sen om man vill går det också att få fyrhjulsdrift som har varit efterlängtad i Toyotas modellprogram. Text & Foto: Mia Litström & Toyota