Skoda satsar på eldrift

Utvecklingen inom eldrift på personbilar utvecklas och avanceras hela tiden. Skoda hakar självklart på detta framtidstänk och visar nu sina visioner om att också satsa på eldrift i form av en konceptbil. Fyndigt nog har de döpt bilen till Vision E och den har världspremiär på bilsalongen i Shanghai som är i april där Skoda just kommer förmedla budskapet om att de satsar på en elektrisk framtid. Bilmärkets strategi är att år 2025 ha fem elektrifierade bilmodeller i olika segment och först ut kommer bli deras Superb och den kommer då som laddhybrid. Företaget beräknar att lansera den bilen år 2019 så det är en bit bort. Konceptbilen som presenteras på mässan är en eldriven fem-dörrars SUV och är 4,6 m lång med en räckvidd på 50 mil. Med Visione E vill också företaget visa visionerna och teknikkunskaperna inför framtidens självkörande bilar. Bilen uppfyller kraven för den tredje nivån i den självkörande tekniken. Den kan köra självständigt i kösituationer, aktivera en autopilot på motorvägar, hålla sig inom sitt körfält och väja för hinder, genomföra omkörningar, själv leta efter parkeringsplatser och dessutom både parkera och lämna parkeringsplatserna helt av sig själv. Allt detta tack vare en mängd kameror och sensorer som hela tiden övervakar omgivande trafik och miljö. Redan 2030 beräknas omkring 15 procent av alla nya bilar vara helt självkörande. 

Låter kittlande läskigt, självkörande bilar. Tekniken är redan här och den används, har inte nått marknaden fullt ut men det är bara en tidsfråga innan flera bilmärken kan erbjuda detta. I min värld så är det fantastiskt roligt att köra bil och jag trivs ypperligt med att vara en aktiv förare men alla kanske inte har den inställningen och då kan det vara bra med att få bilkörningen serverad.

Text: Mia Litström Foto: Skoda