Nya Volvo V60 Cross Country

Mitt i centrala Stockholm tog Patrik Widerstrand som är övergripande projektansvarig för Volvo 60-bilarna och Kristian Elvefors VD Volvo Car Sverige tag i täcket och premiärvisade nya V60 Cross Country för oss förväntansfulla motorjournalister. Volvo V60 Cross Country Volvo V60 Cross Country Mia Litström

Jag personligen har alltid varit mycket positiv till Cross Country utförandet på Volvos bilar. Modell V90 tycker jag är oerhört snygg och det hände så otroligt mycket med den modellen när den fick en robustare look. Likadant känner jag för V60. Modellen blir mera kompakt och de typiska Cross Country-detaljerna i nederkant på bilen förhöjer och lyser upp och ger mera karaktär. Men så är det för de flesta skandinaver kan jag tänka mig. Vi vill ha bilar som både klarar av uppgiften rent praktiskt att ta sig fram i fjällen men det ska också synas, inte för mycket men gärna lite sofistikerat.

Volvo V60 Cross Country Mia Litström Men det är inte enbart den exteriöra designen som gör Cross Country utan markfrigången är högre än den vanliga V60. Totalt är den 6 cm högre och fyrhjulsdrift är självklart standard.
Interiört är det som den vanliga V60 förutom att klädsen har en speciell söm i kanten på sätena som är just för V60 Cross Country, berättar Anders Gunnarsson designer på Volvo Cars.
Volvo V60 Cross Country Mia Litström Ägandeformen är något som har förändrats med tiden. Idag kan man också prenumera på sin bil. I och med deras modell XC40 startade Volvo en prenumerationstjänst som heter Care by Volvo och det gör att du kan teckna en prenumeration på bilen och betala en fast månadsavgift på bilen istället för att äga bilen. Som standard finns deras prisbelönta City Safety med Autobrake. Det är ett system som assisterar föraren för att undvika möjliga kollisioner samt hjälper till att upptäcka fotgängare, cyklister och stora djur. Pilot Assist är också ett system som ingår. Upp till 130 km/h hjälper systemet föraren med styrning, acceleration och inbromsning på vägar med tydliga vägmarkeringar. Mycket behagligt system, speciellt när man kör långa sträckor på motorväg till exempel. V60 CC har flera olika system som är behjälpliga. Som tillval finns Cross Traffic Alert med autobroms. Plug-in hybrid är inget som kommer finnas tillgängligt till starten men kommer att lanseras längre fram. Så till en början blir det med bensinmotor T5 och dieselmotorn D4 och de första leveranserna sker i december. Priset börjar på 381 900 kronor för diesemotorn D4 190 hk.
Volvo V60 Cross Country Mia Litström

Kristian Elvefors, VD Volvo Car Sverige, Anders Gunnarsson, designer Volvo Cars, Mia Litström Cars and Watches for Ladies och Patrik Widerstrand, övergripande projektansvarig 60-bilarna.