Volkswagen har lyckats igen, Touareg är nu som allra bäst.
Stor, maffig och alldeles underbar. Det är verkligen något alldeles speciellt med att köra stor bil. Varför ska man köra stor bil egentligen, inte särskilt ofta man har det behovet för just det otroligt stora och omfångsrika. Men när man väl sitter där, så njuter man till fullo. Det går inte att komma ifrån. Jag har alltid tyckt om stora bilar. Man sitter högt, det är rejält, tryggt och stabilt med mycket kraft. Provkörning Volkswagen Touareg Mia Litström Det positiva med stora och starka bilar är att de får dra mycket i släpvikt. Den här får dra hela 3 500 kg. Självklart har bilen också fyrhjulsdrift som heter 4Motion på Volkswagenspråk så det gör att den kvalar in som mycket trygg dragbil. Så har man lyckan med att man innehar ett körkort med BE-behörighet behöver man inte fundera så mycket på vad man kan dra för den här klarar som sagt väldigt mycket. Dröm för oss hästmänniskor. Om vi fortsätter på köra släp-temat så är det ytterst smidigt med de nya bilarna. Den här har kamera i bak så man behöver inte oroa sig för att man backar för långt och repar bilen i bak med draget på släpet. Om man känner sig osäker att backa med släp finns också trailer assist. Det är ett system som hjälper föraren att backa släpet. Systemet och backkameran ingår i ett så kallat paket som man kan köpa till som heter dragpaketet. Där ingår också Park assist, elektrisk utfällbar dragkrok, förbandsväska, reflexväst och lastrumsmatta. Priset för dragpaketet är 15 500 kronor. Volkswagen Touareg Cars and Watches for Ladies Mia Litström Formmässigt har det hänt otroligt mycket, speciellt om man tänker tillbaka på föregående Touareg. Jag tycker den nya har en mera pampig look och mycket är tack vare den större grillen. Det har gjort att den sticker ut mera. Volkswagen har inte gjort någon helomvändning så man inte känner igen modellen men det har ändå hänt så pass mycket att man verkligen ser att det här är nya Touareg. Den har en vassare och kaxigare känsla. Den tidigare var mera stor och mjukare i sin linjer och den upplevde jag som mycket högre i utseendet, lite mera som en bruksbil. Den nya har en mera sofistikerad elegans med en viss vasshet. Den kombon gör den mycket snygg. Dessutom den Touareg som jag provkörde var utrustad med R-Line. Det menas med att den är pimpad med mera sportiga detaljer både exteriört och interiört.Provkörning Volkswagen Touareg Mia Litström Som sagt, bilen har mycket läcker exteriör design men den slås nästan av den interiöra instrumenteringen, helt digital förarmiljö. Fantastisk stor skärm där knappar är ett minne blott. Snyggt och väldigt elegant. Som standard ingår det också att man kan ladda mobilen utan sladd samt App-Connect som stödjer gränssnitten MirrorLink, Apple CarPlay och Android Auto. Den sista har ännu inte aktiverats av Google men kommer att bli i framtiden. På mittkonsolen finns också vred för att kunna välja de olika körlägena.Cars and Watches for Ladies by Mia Litström Strålkastarna är inte bara väldigt dekorativa utan det är en mycket avancerad teknik som heter LED Matrix-strålkastare. Tillsammans med kamera och navigationssystemet lyser LED-Matrix upp vägen och där ljuset till och med klarar av att gränsla objekt. Låter lite obscent med det menas med att medtrafikanterna eller gångtrafikanter är i skugga medans resten av vägen blir upplyst. Så kameran styr upp hur den behöver lysa, vid skylt dämpas belysningen just på den punkten så föraren inte bländas. IQ Light -LED Matrix är tillval på bilen. Som tillval finns också deras nya Night Vision som är en infraröd kamera som läser av 300 meter framöver bilen och reagerar på värmestrålning från människors och djurs kroppar. En god hjälp vid mörkerkörning eller vid tät dimma och regn. Bilden av Night Vision-kameran  ser man på instrumentpanelen. Volkswagen Touareg Cars and Watches for Ladies Mia Litström Priset startar på 589 900 kronor och det är en V6 dieselmotor som ger 286 hk och hela 600 Nm, förbrukningen ligger på 0,66 liter/mil som är en bra siffra med tanke på storlek av bil. CO2-utsläppet ligger på 173 g/km. Det kommer också att lanseras framöver en V6 bensinmotor samt V8 dieselmotor. Volkswagen Touareg Cars and Watches for Ladies Mia LitströmVolkswagen Touareg Cars and Watches for Ladies Mia LitströmVolkswagen Touareg Cars and Watches for Ladies Mia Litström Nya Touareg imponerar vid körning. En fin balans, känns inte för stor och ograciös utan upplevs ytterst trevlig att köra med en otrolig komfort. Flera av testrundorna gick på ojämna grusvägar där man tydligt känner att det är ingen match för den här bilen utan det är också den här typen av vägar som den är skapt för, trots sin elegans. Motorn är kanske syndigt stor, men ger också en fantastiks tillfredställelse i upplevelse, kraftfullt vrid som får vilken hästmänniska som helst att bli knäsvag. Den vita lacken med svarta fälgar är inte den bästa kombon på vägar långt ut på landsbygden men det är galet snyggt. Just den kombon gav bilen en mera glamourös touch med en viss vasshet. Text & foto: Mia Litström, som njöt av vacker solnedgång på sensommaren tillsammans nya Touareg.Volkswagen Touareg Cars and Watches for Ladies Mia Litström För mera info om Touareg besök deras hemsida: Volkswagen