Nu utökar Kia sin modellfamilj Ceed med crossovern XCeed. 

Den är snygg, läcker och alldeles lagom!

Jag tycker om när det är färg på bilarna, när svängarna tas ut ordentligt utan att bli för mycket, men att det ändå känns modernt, nytt och läckert. Det har Kia lyckats med i val av lanseringsfärg på nya XCeed. Quantum Yellow är otroligt snygg och speciellt till de bleka höstfärgerna som var då jag provkörde bilen. Totalt finns det att välja mellan 12 st färger på lacken där den denna gula, en med orange ton samt rött och blått är de som är mest färgsprakande. De andra är sobra i tonen där jag måste säga att Copper Stone ser mycket lovande ut, har inte sett den i verkligheten med på bild ger den en elegant look och lacken har också pearleffekt. 

Kia XCeed Mia Litström

Nu till lanseringen av modellen finns XCeed med en bensinturbomotor 1,4 T-GDi som ger 140 hk och ett maximalt vridmoment på 242 Nm. Men redan till början av nästa år kommer modellen att lanseras som plug-in hybrid som kan bli riktigt attraktiv för den som önskar ett annat alternativ en enbart med förbränningsmotor. 

Kia XCeed Mia Litström

En crossover är en modelltyp som är en mix av personbil och SUV. XCeed har fått detaljer som högre markfrigång än de andra Ceed´s som resulterar i att det kan underlätta att kliva i och ur bilen samt så sitter man lite högre och får bra överblick i trafiken. Bagageutrymmet har de också lagt extra krut på då det är större än vanliga Ceed och rymmer 426 liter som är 31 liter mera än den vanliga modellen. 

Kia XCeed Mia Litström

Det som överraskar när jag sätter mig i bilen är den stora pekskärmen. I utrustningen Advance Plus ingår det i standard en skärm på 10,25 tum, mycket snyggt och användarvänligt. Kupémiljön är fin och trevlig på ett lagom sätt. Kia är ett bilmärke som bara växer i Sverige. Bilarna tilltalar, bra design, inte för mycket i utseendet och inte för lite och de är praktiska. Oftast bra med lastutrymme och bilarna är till rimliga priser. Med XCeed känns det som att de kommer tilltala den som gillar SUV-looken men som inte vill ha för stort och inte heller alltför vanlig ”personbil-look” utan en bil som sticker ut lite blygsamt. Söker man den typen av bil är den här perfekt.    

Finns både med automat och med manuell växellåda. Standardmässigt ingår det flera assistansystem som exempelvis filhållningsassistans, trötthetsvarnare och autobroms med fotgängar- och cyklistskydd. LED-strålkastare är också standard och har dessutom helljusassistans. Från Advance Plus-nivå ingår aktivt filkörningssystem, adaptiv farthållare, dödavinkelnvarning och skyltscanning.

Kia XCeed är inte bara praktisk, den är snygg, läcker och alldeles lagom.

För den vågade när det gäller utseendet på kupén kan man få inredningen med gula detaljer samt sätena med gula sömmar och har man inte den smaken finns helsvart också. Med det gula är både roligt och snyggt med sportig touch. För att personifiera så gott som möjligt har den också Android Auto och Apple CarPlay så man bland annat kan njuta av sin personliga musikval när far fram på vägarna.

Priser Kia XCeed

  • Kia XCeed Advance 236 500 kronor
  • Kia XCeed Advance DCT 251 500 kronor
  • Kia Xceed Advance Plus DCT 271 400 kronor
Kia XCeed Mia Litström
Text & foto: Mia Litström