Sustainable Luxury – Chopard går i bräschen för Fair Trade. 

Guld som är etiskt utvunnet är vad som står på menyn när det gäller smycken och klockor i guld från familjeföretaget Chopard.

Som det familjeföretag de är har de ett ansvarsfullt hjärta, höga etiska krav och vill stå på barrikaderna för att de som arbetar i småskaliga gruvor ska få en dräglig tillvaro. Det rör att arbete, lön och studier för barnen premieras. Att så mycket som möjligt av vinsten ska gå tillbaka till de små gruvsamhällena så att levnadsvillkoren i byarna förbättras.

Chopard är idag den största köparen av Fair Trade Gold, även kallat Etiskt guld, och önskar självklart att andra företag som tillverkar klockor och smycken i ädelmetallen guld, ska följa deras exempel.

Det hela började med att Caroline Scheufele, Co-President för Chopard tillsammans med sin bror Karl-Friedrich Scheufele, träffade Livia Firth, gift med skådespelaren Colin Firth. Detta var förstås under en filmfestival. 

Livia Firth & Caroline Scheufele

Caroline är en hängiven filmentusiast och företaget medverkar på flera filmfestivaler som samarbetspartner. Det är till exempel hon som designar Cannesfestivalens Guldpalm som förstås tillverkas a i etiskt guld.

Caroline Scheufele Cars and Watches for Ladies Britta Rossander
Caroline Scheufele Chopard Foto: Mia Litström

År 2011 bar Livia för första gången på en Oscarsgala guldsmycken tillverkade av Fairtrade FairminedEcological gold inom ramen för det som Livia driver och som kallas Green Carpet Challenge.

Livia frågade Caroline varifrån Chopard köper sitt guld. 

”Från schweiziska riksbanken så klart”, var Carolines snabba svar. 

Livia ifrågasatte detta eftersom hon själv arbetar förEco-Age som har gjort gemensam sak med ARM, en oberoende icke statlig organisation baserad i Colombiamed syfte att hjälpa de längst ner på stegen i guldkedjan.

Colin Firth med klocka L.U.C XPS i Fairmined

Livia berättade att ARM stödjer och gör det möjligt för gruvsamhällen att få Fairmined certifiering, vilket ger dem en stabil väg till marknaden och en rättvis uppgörelse för gruvarbetarna och deras samhällen när de säljer sitt guld.

Colin & Livia Firth

Från och med den dagen blev Chopards sikte inställt på att arbeta med etiskt guld. 

Idag är Chopard största köpare av etiskt guld och efterfrågan är större än tillgången.

-Vi vill göra skillnad för de människor som gör vår verksamhet möjlig, säger Karl-Friedrich.

Chopard co-President Karl-Friedrich Scheufele och Livia Firth under presskonferensen i Basel.

Caroline förklarade för mig följande:

-Våra produkter tillhör lyxsegmentet och om det kostar några franc extra för våra kunder tycker de inte att det är fel utan tvärt om – de uppskattar vårt ställningstagande och omfamnar vår ideologi och är gärna med på samma tåg som vi. Jag tycker att äkta lyx är att känna till hela leverantörs- och tillverkningskedjan.

– Som ett familjeföretag har etik alltid varit en viktig del av vår filosofi. Vi har alltid lagt etisk korrekthet närmast hjärtat och jag är mycket stolt över vårt guldprogram. Som kreativ chef för varumärket är jag också stolt över att kunna dela med mig av berättelserna bakom varje vackert föremål vi tillverkar och hoppas våra kunder kommer att bära dem med stolthet.  

Happy Sport Oval tillverkad i etiskt guld.

Chopard samarbetar med:

Schweiziska Better Gold association (SBGA), Fairmined och Fairtrade och RJC chain of Custodygenom Chopards partnerskap med RJC-certifierade raffinaderier

Fairtradecertifiering innebär:

Arbetare i de certifierade guldgruvorna får ett garanteratminimipris för sitt guld samt en premie att spendera på att förbättra sina affärer eller gemenskapsprojekt som utbildning, rent vatten och sjukvård. Certifieringeninnebär att dessa småskaliga gruvor uppfyller de uppräknade kraven. Detta hjälper dem att förbättra sina gruv- och affärsmetoder samt öppnar möjlighet till mer försäljning på bättre villkor.

Supporters och vänner till ställningstagandet är bland andra Hollywoodkändisar som Colin och Livia Firth, Julianne Moore och Kate Blanchett som alla bär Chopards smycken och juveler på det som kallas ”The Green Carpet”. 

Caroline Scheufele Cars and Watches for Ladies Britta Rossander
Armband ur serien Happy Hearts tillverkade i etiskt roséguld.
Caroline Scheufele Cars and Watches for Ladies Britta Rossander
Ring ur serien Happy Hearts tillverkade i etiskt roséguld.

-Jag har möjlighet att bära vackra kläder och smycken på röda mattan och det är underbart att kunna göra ett etiskt riktigt val”, säger Julianne Moore.

Caroline Scheufel Chopard & Julianne Moore
Julianne Moore, The 2019 Met Gala Celebrating Camp: Notes on Fashion at Metropolitan Museum of Art New York City. Foto: John Shearer/Getty Images THR

Milstolpar i Chopards arbete för ”SustainableLuxury”:

2013 Visades den första Green Carpet kollectionen.

2014 Vinner Cate Blanchett Golden Globe med örhängen i sina snibbar tillverkade av RJC certifierad diamanter och Fairmined Gold. Samtidigt görs den första klockboetten i Fairmined Guld modell L.U.C. Tourbillion. Guldpalmen för Cannes filmfestival börjar tillverkas i Fairmined Gold 

2015 Green Carpet kollektionen utvecklas och två kooperativa gruvor – en i Bolivia och en i Colombia – tilldelas Fairmined certifiering med Chopards stöd som åtar sig att köpa 100% av guldet gruvorna producerar.

2018 Chopard meddelar under Baselworld att allt guld i deras smycken och klockor nu är helt etiskt framtaget.

Intressant att veta är att när Rohingya-krisen i Burma blev ett faktum i oktober 2017 satte Chopard ner foten och beslutade att med omedelbar verkan stoppa sina inköp av burmesiska ädelstenar. 

Text: Britta Rossander
Foto: Chopard & Mia Litström

Caroline Scheufele Cars and Watches for Ladies Britta Rossander
Britta Rossander & Caroline Scheufele Chopard