Longines Conquest Classic – en klocka för alla tillfällen 

Den nya kollektionen innehåller klockor med tidlös och elegant design, som lutar sig tillbaka på ett estetiskt arv i kombination med lång erfarenhet av skickligt urmakarhantverk.

Longines var tidiga med att erövra världen med sina ur. De hade förmågan att producera många ur och var skickliga i att marknadsföra dem. Idag finns deras klockor i butiker i över 140 länder.

Longines har sedan 1832 haft adressen Saint-Imier i de schweiziska Jurabergen, och företaget har flera generationers erfarenhet av att vara officiella tidtagare för världsmästerskap inom idrott, gymnastik och skidor. Bland de samarbetsavtal de har med olika arrangemang hittar vi FIS Alpine Ski World Cup Finals och Archery World Championships.

Walter Von Känel CEO Longines och skidstjärnan Mikaela Shiffrin.

Longines är ju också stor samarbetspartner för olika typer av hästsport och inom hoppning har vi kunnat se bröderna Peder och Jens Fredricson vid flera tillfällen få ta emot första pris i hoppning och till det en matchande Longines-klocka. 

Många hästintresserade följde tävlingarna Global Champions Tour i somras som genomfördes på Stadion, och självklart var Longines med som samarbetspartner.

Lite historia

Longines logo, det berömda bevingade timglaset, är den äldsta logotypen som finns registrerad inom klockvärlden. Den tillkom redan 1867, och 1874 när Schweiz införde ett system som möjliggjorde registreringar av den typen hängde man på låset. När sedan den schweiziska lagen om varumärkesregistrering kom sex år senare registrerade man namnet även vid Federal Office of Intellectual Property. År 1893 gjorde man samma sak med namn och det vingprydda timglaset hos World Intellectual Property Organization(WIPO) och är därmed det äldsta varumärket registrerat hos WIPO som fortfarande används oförändrat.

I slutet av 1800-talet och tidiga 1900-talet var Longinesförmodligen den viktigaste schweiziska klocktillverkaren på grund av sina avancerade produktionsmetoder och stora antal anställda.

Ett viktigt år i Longines historia är 1867. Då byggdes en ny fabrik i Saint-Imier på ett område vid floden Suze som i folkmun kallades Les Longines vilket betyder de långa ängarna. Året innan hade företaget köpt två tomter och en gammal kvarn på flodens högra strand. I byggnaden fanns ett tio hästkrafters vattenhjul med horisontell axel. Roligt att veta är att Longines huvudkontor, arkiv och museum finns kvar på samma plats. Produktionen ökade kraftigt, och när byn Saint-Imier anslöts 1874 till det schweiziska järnvägsnätet innebar det att kol kunde transporteras billigt och då infördes ångkraften i tillverkningen.

Bild från 1920

Longines är den enda tillverkare som vid utställningar historiskt har tilldelats tio Grand Prix-medaljer och 29 guldmedaljer. Detta ledde till deras marknadsföringsfras ”Världens mest hedrade klocka”. De uteslöts så småningom men skulle säkert ha vunnit fler om de fått vara kvar, säger man från muséet och menar att om Longines hade tillåtits att tävla skulle ingen annan tillverkare ha tilldelats ett pris eftersom det inte hade funnits någon kvar.

År 1954 lanserade företaget en kollektion som skulle komma att gå under namnet Longines Conquest och som innehöll eleganta och sportiga armbandsur. Klockorna var vattentäta med lyxiga armband och champagnefärgad tavla. 

Damklockorna i den nya serien av Conquest Classic känns samtida och samtidigt tidlösa med boetter i storlekarna 29,5 mm och 34 mm. 

– Klockorna i Conquest Classic-serien har en naturlig passform på min handled. Linjerna är feminina vilket gör att det är en klocka som passar min personlighet, både som idrottare och som kvinna, säger Mikaela Shiffrin, tvåfaldig OS-guldmedaljör i slalom och Longines-ambassadör.  

Dammodellen i nya Conquest Classic-serien visar timmar, minuter och sekunder samt datum vid klockan tre. Det går att välja mellan två olika utföranden beroende på hur man vill använda sin klocka. De görs i stål och stål i kombination med roséguld, bicolore, som är en snygg kombination av de båda metallerna och det finns matchande band i stål, stål och guld men också i läder. Index, visare, logotyp och ramen till datumvisningen är alla gjorda i roséguld

Klockorna i kollektionen har tavlor som är svarta, vita eller helt i pärlemor. När det gäller diamanter finns tavla med eller utan tolv stenar att matcha med boettring med eller utan 30 diamanter. 

På bakboetterna syns den berömda logon med det bevingade timglaset i välgjord och tydlig gravyr. Det är en klocka som ligger skönt mot handleden och jag tycker den passar in i de flesta sammanhang. 

Text: Britta Rossander