På tur med Audi A1 citycarver i Hamburg

Audi har idag otroligt många modeller i alla dess storlekar och former. Från den gigantiska Q8 till den lilla söta A1:an och skulle man önska supersport finns den brutalt sportiga R8:an som också är oerhört lyxig på alla sätt och vis. Audi tog dessutom ett redigt stort steg när de lanserade deras e-tron som är en helt eldriven stor SUV som verkligen visar framtiden och innehar all typ av modernitet i teknik. 

Det stannar inte där heller utan de har redan visat en till el-SUV i konceptform som heter Q4 e-tron som är på 4,59 meter och batteriet ger en beräknad räckvidd på över 45 mil. En spännande utveckling och denna kommer att presenteras i slutet av 2020. 

Audi A1 citycarver provkörning Mia Litström Cars and Watches for Ladies

SUV-stilen är verkligen något som tilltalar många och tidigare var de bara stora och svulstiga. Idag finns de alla flera storlekar och det visar Audi nu med att lansera en SUV-variant av deras minsta modell A1. Namnet är A1 citycarver och den är liten och oerhört charmig men sitt kompakta format. Den baseras på A1 Sportback. Den största skillnaden är att markfrigången är fyra centimeter högre och det gör mycket i looken av bilen men sen också i känslan när man kör samt när man kliver in och ur bilen. 

Audi A1 citycarver provkörning Mia Litström Cars and Watches for Ladies

Provkörningen var i centrala Hamburg och upplägget var annorlunda om man jämför med en mera traditionell provkörning där vi motorjournalister kastar oss iväg på vägarna och kör hela dagen. Men denna gång var det ett annat upplägg då det just är en trendig ciytcarver. Audi hade skapat en testslinga genom stan med olika stopp hos intressanta företag som också arbetar i sådana branscher som berör mycket av det som berör en bil som ljud, ljus, design och teknik. 

Tidigare handlade bilarna mycket om att de skulle fungera som rena transportmedel från a till b men idag är det så mycket mera än det. Om man börjar med designen så är det ett avancerat val efter vad du väljer för bil, vad har den för design, storlek, vad förmedlar just den modellen. Vad vill jag profilera mig med. Alla, i alla fall nästan alla bilar väcker känslor idag med sin design. Utbudet är stort och varianterna av bilarna är oändliga. Så designen är viktigt efter vad man tycker är snyggt och hur man vill profilera sig. 

Audi A1 citycarver provkörning Mia Litström Cars and Watches for Ladies

Ljusteknik och designen på ljuset har Audi länge varit mycket ledande med. Man kan lätt urskilja ute på vägarna vad som är en modern Audi. De har en helt egen karaktär som många andra märken också har men Audi var tidiga att göra något helt eget och mera utstickande i designen av ljus. Men likväl som det är snyggt så är det mycket säkerhetstänk bakom utformningen också. Audi tittar mycket på hur fort andra upptäcker eller uppmärksammar ljuset i form av exempelvis blinkers. Vad drar till sig mest uppmärksamhet, blinkande ljus eller ljus som pulserar och så vidare. Detta testas noga av deras designavdelning i samarbete med deras ljustekniker.

Audi A1 citycarver provkörning Mia Litström Cars and Watches for Ladies

I Hamburg var det behagligt med trafik. Det rullade på i jämn fart och bilen känns charmigt kompakt och under turen var vi tre personer i bilen och alla satt bekvämt och behagligt. Vi var aldrig ut på någon motorväg så det var inte körning i högre hastigheter men i citytrafik var den smidig att köra och trots sin lilla storlek så är det trevligt att bilen är lite högre och framförallt utseendemässigt blir man förförd. Den är riktigt snygg när man ser den i citytrafiken, en tuff och läcker look. Den svarta plasten runt hjulhusen gör mycket och de större hjulen ger en mera robust karaktär. Det finns ett dynamikpaket som tillval som bland annat innefattar justerbara dämpare, Audi Drive Select men också röda bromsok som kanske i det stora hela är en liten detalj men det tillför oerhört mycket i helhetsintrycket.

Audi A1 citycarver provkörning Mia Litström Cars and Watches for Ladies
Audi A1 citycarver provkörning Mia Litström Cars and Watches for Ladies

Ett av stoppen vi gjorde under vår körning genom Hamburg var hos Squirrel. Ett roligt och inspirerande företag som hjälper kunder att ta fram innovativa designprodukter. Grundarna Florian Voigt och Björn Jeske visade och berättade om deras senaste skapelse som är för dem personer som älskar sneakers och som dessutom samlar på dem. Istället för att ha dem i halvstökig ordning eller förvarade i gamla kartonger så har de skapat en ”Sneakersbox”. För samlar man sneakers på hög nivån så lägger man avsevärt mycket pengar på att köpa skorna och då vill man också kunna förvara dem på elegant sätt. Så de tog fram en låda i plast som har en frostad yta med en form eller yta som ett isblock. Fantastiskt snygga och roligt nytänk och dessutom går lådorna att stapla stabilt som gör att det kan bli en del av inredningen i hemmet. En annorlunda och rolig designidé som också har blivit en succé. När de lanserade den nya sneakersbox såldes de slut direkt.

Audi A1 citycarver provkörning Mia Litström Cars and Watches for Ladies
Härligt innovativt designföretag som har tagit fram sneakersbox, snygg och fin förvaring av sina sneakers. Grundarna Florian Voigt och Björn Jesper berättade stolt om deras företag Squirrel.
Audi A1 citycarver provkörning Mia Litström Cars and Watches for Ladies

Vid besöket träffade jag också Thomas Bühner, Dipl. Ing. Designer hos Audi. Han berättade stolt om sitt senaste projekt som just är A1 citycarver. På skisser på väggen visar och berättar han att det var viktigt att citycarver fick en tydlig och egen identitet där de har arbetat mycket med fronten. Bilen har fortfarande den stora grillen och rutnätmönstret i grillen med 3D effekt. Ett signum för just den här modellen är att det är två luftintag under huven istället för tre istället för ett stort som det är på andra A1. Han tycker det har varit ett ytterst roligt projekt och det är mycket teknik som photoshop inom designarbete men den absoluta favoriten för honom är att skissa på det traditionella viset med penna och papper.

Audi A1 citycarver provkörning Mia Litström Cars and Watches for Ladies
Thomas Bühne Dipl. Ing. Designer och Mia Litström, Cars and Watches for Ladies.

Ett annat stopp som var ytterst intressant att besöka var Studio Longboard. Det är en musikstudio som skapar all typ av musik mitt i centrala Hamburg och till detta så har grundaren och ägaren Sergej Schwarzkopf skapat en butik för Longboard´s. I entrén till studion var väggar och stor del av rummet dekorerat av Longboards och tillbehör i alla dess former. En riktig färgklick som gav en skön och trevlig känsla. 

Audi A1 citycarver provkörning Mia Litström Cars and Watches for Ladies
Hannes Lucnier berättar hur Audi arbetar med sitt ljudsystem.

Under besöket hos Studio Longboard fick jag också träffa Hannes Lucnier som är product manager sound system hos Audi. Tillsammans berättade de mycket om hur man arbetar fram ett bra ljud och visade de olika momenten som sker i en ljudstudio när man skapar musik. De lyfte bland annat fram vikten av den så kallade sweet spot. Det har med högtalarpositioneringen, när de är perfekt placerade i ett rum för den som ska lyssna och formen är som en triangel där det perfekt ljudet blir i spetsen av triangeln medans två högtalare är placerade i de andra ändarna riktade snett emot mitten. Hannes berättar att det är bland annat den delen som är en sådan stor utmaning för dem när de utvecklar ljud i en bil för man sitter aldrig i mitten av bilen som man gör i en studio. Det är en konst att kunna få till det perfekt ljudet i en bil. Alla ljudanläggningar i Audis bilar är minutiöst genomarbetade och placerade efter att få så bra ljud som möjligt. Totalt är det elva högtalare där de börjar med en och sedan placerar vidare för att kunna få ut den bästa ljudupplevelsen som möjligt i bilen. 

Audi A1 citycarver provkörning Mia Litström Cars and Watches for Ladies
Sergej Schwarzkopf, Studio Longboard och Hannes Lucnier från Audi visar Mia Litström hur man arbetar fram det perfekta ljudet.

I A1 citycarver finns det ett 3D-ljudsystem som också levererar ljud som inte bara är framför och runt lyssnaren utan också med en känsla av höjd i kupén. Utöver ljudet så har också bilen det senaste inom teknik via Audi Connect med bland annat navigation via Google Earth, online information både för trafik och parkering. Wi-fi hotspot och via app så kan man få info till sin mobil om bilen. 

Audi A1 citycarver provkörning Mia Litström Cars and Watches for Ladies
Det var en stor utmaning att lägga iordning ”Tetris” liknande klossar i nya A1 citycarver och efter lite klurande så gick det ihop sig.

Det blev en mycket intressant dag tillsammans med charmiga A1 citycarver i centrala Hamburg. Bilen känns smidig i ett trevlig format som är perfekt för den gillar A1:ans gulliga format men vill ha lite mera SUV-känsla utan att bli för svulstig och som är lätt att manövrera i citymiljö.

Text: Mia Litström Foto: Audi/Graeme Fordham