Med det första armbandsuret som inspiration

Den 8 juni 1810 gjorde Caroline Murat, lillasyster till Napoleon I, en ovanlig beställning av Abraham-Louis Breguet i hans urmakeri på Quai de l’Horloge i Paris. 

Breguet Reine de Naples Britta Rossander

Caroline Murat, lillasyster till Napoleon

Hon var kund sedan fem år tillbaka då hon vid 23-års ålder beställe sin första klocka av Breguet. Den nya beställningen löd enligt Breguets register: 

”Klocka nr 2639, en ”repeater med termometer i oval boett för armband”. 

Boetten skulle tillverkas så att den gick att fästa vid ett armband vilket var mycket originellt för tiden. Det tog sjutton hantverkare två och ett halvt år att färdigställa klockan och priset som fakturerades år 1811 var 4 800 franc. Leveransen skedde den 21 december 1812. I det röda kalvskinnsetuiet låg då en klocka med boett i guld, som var ovanligt tunn, med urtavlan i silver som var dekorerad med gravyr i guillochéteknik. Siffrorna var arabiska och bandet var flätat av hårstrån och guldtrådar. 

Breguet Reine de Naples Britta Rossander

Abraham-Louis Breguet

Det finns inga porträtt som visar att hon bär det beskrivna uret men drottningen av Neapel måste ha varit nöjd med sitt köp eftersom hon fram till 1815 kom att beställa totalt 34 klockor. Förutom att vara Breguets största beskyddare, var hon också den i familjen Bonaparte som ägde flest ur från hans verkstad. Intressant är att inom familjen lär det ha funnits ett hundratal. Caroline Murats samling innehöll också ett antal termometrar och barometrar.

Klockan ärvdes av Carolines dotter Louise Murat, grevinna Rasponi, och den sågs när hon tog den till Breguet för reparation 1849, och registrerades för sista gången 1855 när hon beställde nya nycklar. Därefter försvann den spårlöst.

År 2002, tre år efter att Breguet blev en del av Swatch Group, initierade Nicolas Hayek, ägare och styrelseordförande för gruppen, en klocka för kvinnor inspirerad av Caroline Murats klocka. Man hade då bara beskrivningen kvar, ritningarna har än idag inte kunnat hittas. I och med Nick Hayeks förtjusning i både klockan och storyn föddes en förfinad skönhet ”Reine de Naples” som idag är en hel kollektion.

Breguet Reine de Naples Britta Rossander

Nicolas Hayek, ägare och ordförande för Swatch Group.

Reine de Napels är en av klockbranschens mest älskade damklockor och i mitt tycke den vackraste aftonklocka när den är tillverkad i gult guld med diamanter runt boetten och stor diamant i kronan, har pärlemortavla, svart ripsband och ett par diamanter på låset.

Breguet Reine de Naples Britta Rossander

Den senaste versionen Reine de Naples 8918 är en klassiker i modernt utförande. Boett i vitt guld med 117 diamanter på boettringen och en briolette-slipad diamant på kronan som traditionsenligt sitter vid klockan 4. 

Breguet Reine de Naples Britta Rossander

Vit emaljtavla i Grand Grand Feu. Emaljering var ett utdöende hantverk men Breguet har envist hållit fast vid dessa färdigheter i sin ateljé. Härdningen sker i flera omgångar i över 800 ° C vilket gör emaljen väldigt tålig men kan lätt brytas under tillverkning. 

Breguet Reine de Naples Britta Rossander

Signaturdetaljerna är förstås på plats, blå arabiska siffror blånade ”Breguetvisare”, päronformad diamant vid 6 klockan och diamantbesatt vikbart spänne.

Breguet Reine de Naples Britta Rossander

Verket är inhouse automat Caliber 537/3 med kraftreserv på 45 timmar tack vare de 191 komponenterna. Rotorn även den i vitt guld och dekorerad med guilloché gravyr och väl synlig genom bakboettens safirbaksida. Det ljusblå bandet gör klockan extra delikat.

Breguet Reine de Naples Britta Rossander

Detaljhandelspriset för denna skönhet är 37 900 euro vilket med dagens (20 juli 2020) växelkurs blir ca 390 000 sek

Text: Britta Rossander Foto: Breguet