Rolex 2022

Nyheterna på Watches & Wonders från Rolex, världens mest välkända klockmärke, innehöll förfinade och uppgraderade versioner av Oyster Perpetual Air-King, GMT-Master, Day-Date, Yachmaster i två versioner och en blommig bedårande Datejust.

Text: Britta Rossander
Foto: Mia Litström och Rolex

  • Rolex Oyster Perpetual GMT-Master II
  • Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master 40
  • Rolex Oyster Perpetual Air-King
  • Rolex Oyster Perpetual Datejust 31
  • Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master 42
  • Rolex Oyster Perpetual Day-Date 40

Man kan säga vad man vill om Rolex men ett är klart – de förfinar och justerar sina modeller i all oändlighet för att de ska vara så smidiga och funktionsdugliga som möjligt. Att det feminina får komma fram mitt bland alla ”verktygsklockor” för sjöliv och resande är skönt. Här följer en snabb resumé av det vi såg och kände på i Genève

Rolex Oyster Perpetual Datejust 31

Oyster Perpetual Datejust 31

Tre nya versioner av Datejust 31 med urtavlor som blommar. Sommarängarna och består av 24 blommor med matt eller lätt korning yta där en diamant i mitten lyser upp dem.

Rolex Oyster Perpetual Datejust 31

Den azzurblå urtavlan för klockan i vit Rolesor (stål och vitt guld) har de blå blommorna placerade över hela tavlan förutom vid datumet som traditionellt är placerat vid klockan tre.

Rolex Oyster Perpetual Datejust 31

Verket är kaliber 2236 som är Superlativ Chronometer-certifierat. Datejust lanserades redan 1945 och var det första självuppdragande vattentäta kronometertestade armbandsuret med ett fönster klockan 3 på urtavlan.

Rolex Oyster Perpetual Datejust 31

Boettringen är räfflad och modellen är vattentät till 100 meter och bakboetten är hermetiskt fastskruvad. Kalibern är 2236 med en kraftreserv på cirka 55 timmar.

Rolex Oyster Perpetual Datejust 31

De två andra färgställningarna är med olivgrön eller silverfärgad tavla.

Rolex Oyster Perpetual Datejust 31

Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master 40 med stenar

Det är norrskenets dans över himlen som inspirerat till färgvalet för den stensatta boettringen på denna nya Yacht-Master-utgåvan som är lite mindre än originalet.

Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master 40
Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master 40

Den översållad med trapetsslipade diamanter och safirer i blått, silver och rosa, att de på Rolex inte har koll på att norrskenet mestadels går i en grön ton gör inget.

Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master 40

Den gnistrande effekten av färstenarna förstärks med 46 briljantslipade diamanter som löper från klackarna till kronskyddet och slutar med en triangelformad diamant ovanför klockan 12.

Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master 40

Klockan har också Rolex nya Oysterflex-armband och vikbara säkerhetsspänne för bästa bärbarhet. Boetten i vitt guld är 40 mm och kalibern 3255.

Rolex Oyster Perpetual Day-Date 40

Ett nytt tillägg i serien med räfflad ram runt den isblå tavlan i platina, fluting platina, ett material känt för sin exceptionella ljusstyrka.

Rolex Oyster Perpetual Day-Date 40

Det krävde en innovativ ny tillverkningsprocess. Detta var den första modellen när den kom 1956 som visar veckodag och stavar dagen i sin helhet.

Rolex Oyster Perpetual Day-Date 40

Boett och band i platina och det är kaliber 3255 med 70 timmars kraftreserv som sitter i boetten.

Oyster Perpetual Air King

Den uppgraderade pilotklockan för 2022 är fortfarande i stål och med boett om 40 mm.

Rolex Oyster Perpetual Air-King

Dock lite tunnare, lite slankare för att ge en mer modern känsla. Boettringen är fortfarande elegant slät och välpolerad. Vattentätheten 100 meter och safirglaset har antireflexbeläggning.
Kronan har fått ett integrerat kronskydd som gör att boetten känns lite mer robust. Lackad svart urtavla med stora vita tryckta arabiska siffror den klassiska Mercedes-visaren är i vitt guld så också siffrorna 3-6-9 som är fyllda med Chromalight. Så också triangeln vid klockan 12.

Tillägget av nollan framför 5:an på minutskala gör tavlan mer harmonisk. I boetten sitter inhouse Caliber 3230 (Superlative-kronometercertifierad) med upp till 70 timmars gångreserv.

Rolex Oyster Perpetual Air-King

Armbandets proportioner har justerats, mittlänken har breddats och ett Oysterlock-säkerhetsspänne är för första gången tillagt.

Rolex Oyster Perpetual Air-King

Oyster Perpetual GMT-Master II

Är designad för att visa tiden i två tidszoner samtidigt är en populär modell.

Rolex Oyster Perpetual GMT-Master II

Nytt för i år är att kronan och kronskyddet är placerat på vänster sida av boetten och datumet med Cyclops-linsen sitter vi klockan 9. Det lär ha varit lite knepigt att åstadkomma i verket för att Superlative Chronometer-certifieringen ska kunna gälla. Men det gick sa Rolex representant när han visade upp den.

Rolex Oyster Perpetual GMT-Master II

En ny färgkombination: grönt och svart på boettringen i Cerachrom vilket är första gången för en Rolex GMT. Boetten är 40 mm. Verket är kaliber 3285 med 70 timmars kraftereserv. Modellen blir tillgänglig i maj.

Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master 42

Önskeklockan för Yacht-Master aficionados som använder den vid livet i båt. Precis som originalet har den nya versionen en dubbelriktad roterbar boettring med Cerachrom-insats med upphöjd gradering.

Det innovativa Oysterflex-armbandet på denna nya version har det patenterade viklåset Oysterlock säkerhetsspänne för att förhindra oavsiktlig öppning. Boett om 42 mm i gult guld, verket är 3255 med 70 timmars kraftreserv.

Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master 42
Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master 42