Nu är det äntligen dags för Cupras nästa elbil. Redan 2019 presenterade de en läcker konceptbil som fick många att höja på ögonbrynen och nu ska den bli verklighet och är produktionsklar. Vi var på plats på världspremiären i Berlin av Tavascan.

Världspremiär Cupra Tavascan Berlin Mia Litström
Världspremiär Cupra Tavascan Berlin Mia Litström
Världspremiär Cupra Tavascan Berlin Mia Litström

Segmentet SUV-coupé bara växer och Cupra tillför ytterligare en till på marknaden. Den är byggd på Volkswagen-gruppens bottenplatta som heter MEB som flera av gruppens elbilar är byggda på som exempelvis ID.4. Nya Tavascan är däremot något större i storlek.

Den har också något mer i effekt i två versioner där den med lägst effekt ger 286 hk med bakhjulsdrift och den med högst har 340 hk som är mer än vad ID.4 GTX ger som ligger på 299 hk. Batteriet för båda versionerna är det med 77 kWh och räckvidden för den bakhjulsdrivna ligger på 550 km och den fyrhjulsdrivna som har dubbla motorer ligger på 520 km. 0-100 km/h skiljer dem något, bakhjulsdriven 6,8 sek och den fyrhjulsdrivna är lite snabbare och gör det på 5,6 sek. Topphastigheten är 180 km/h. 

Modellen har utvecklats i Barcelona och kommer att byggas i Anhui, Kina på Volkswagen-koncernens fabrik. Deras årsmål är 70 000 bilar.

Det som framförallt är talande och roligt för den här modellen är att den sticker ut på Cupra-vis. Det är tuffa linjer, belysningen har fått ett alldeles eget signum i triangelform både fram och bak som den kommer bli lätt igenkännbar på vägarna i framtiden. Dessutom lyser logotypen extra läckert.

Interiören har också fått en helt egen look, speciellt mittkonsolen som ger en svävande känsla. De har arbetat med olika material och strukturer för att få till en spännande interiört och varumärkets färg som är brons syns på flera detaljer i bilen. Dessutom har den fått en ordentlig skärm som ska blir spännande att få testa i framtiden. Under visningen fick vi inte provsitta bilarna utan bara kika in men det ser lovande ut och de berättade också att mycket av materialet som används interiört har till en viss del återvunnet material.

Tuff, läcker och ser lovande ut för dem som gillar Cupras sätt att sticka ut. Tavascan lanseras i början av nästa år.