Tudor utökar sin Black Bay Fifty-Eight med en modell i Navy Blue

Mycket efterlängtad och mustigt vacker blå färg har introducerats på en av deras populära dykarklockor. Självaste färgen är ingen nyhet för dem utan den allra första dykarklockan som introducerades med den här färgen var redan 1969 men det är första gången den blå färgen finns på urtavla samt boettring på nya Black Bay Fifty-Eight. Sedan tidigare finns modellen i svart.

Tudor lanserade sin allra första dykarklocka 1954 och den var den vattentät till 100 m, Black Bay Fifty -Eight är vattentät till 200 m.

Totalt har Tudor fem olika modeller av dykarklockor och det fina med just den här modellen är att den är i storlek 39 mm som gör att den passar perfekt för smalare handleder eller för dem som föredrar en mera kompakt och tunnare dykarklocka. De fyra andra modellerna av dykarklockor som Tudor erbjuder är i storlek 41-43 mm och kan för vissa vara för stora. Dessutom så är storleken 39 mm så perfekt passande för kvinnliga handleder.

Tudor Black-Bay Fifty-Eight Navy Blue Mia Litström Cars and Watches for Ladies

Jag personligen har alltid tyckt om lite större klockor så för mig kändes det väldigt bekvämt och rätt att bära Black Bay Fifty-Eight. Testklockan hade armbandet i textil som var snyggt och kändes bekvämt samt stämmer väl ihop med klockan. Önskar man ett utseende på armband som passar till allt är stållänk mycket tidlöst. Det blir mera robust men färgmässigt så kan det funka lättare till alla typer av outfits.

Ambassadörer för Tudor är bland annat David Beckham, Lady Gaga och Jay Chou. Varumärkets slogan är ”Born to Dare”

Totalt finns det tre olika typer av armband att välja mellan, textil som testklockan sen finns det också ett i ”soft touch-material” som är i samma mörkblå färg som textilen. Den sista är stållänk med satin borstad finish.

Tudor Black-Bay Fifty-Eight Navy Blue Mia Litström Cars and Watches for Ladies

Varför modellen heter just Fifty-Eight är för att den allra första dykarklockan Tudor lanserade som var vattentät till 200 m var en modell som heter Big Crow referens 7924 och den lanserades 1958. Den nya är också vattentät till 200 m. Ursprungsmodellen som lanserades 1958 är idag en mycket eftertraktad modell bland klocksamlare och modellen har slagit rekord med att vara den mest dyrbara vintageklocka från Tudor som sålts på auktion.

Tudor Black-Bay Fifty-Eight Navy Blue Mia Litström Cars and Watches for Ladies

Tudor´s varumärkesnamn registrerades redan 1926 av Rolex grundare Hans Wilsdorf men tillverkningen drog inte igång direkt utan 1946 var det dags. Varför Wilsdorf startade detta märke var för att han hade som vision att ta fram klockor som är robusta, hållbara och driftsäkra kvalitetsklockor fast i lägre prisklass och på så sätt vara mera tillgänglig för bredare kundgrupp. Företaget ägs fortfarande av Rolex men agerar helt som ett fristående varumärke med egen tillverkning.

Tudor Black-Bay Fifty-Eight Navy Blue Mia Litström Cars and Watches for Ladies

Klockan har en vridbar boettring 60 min och skruvad krona som är viktiga detaljer på en dykarklocka. På sidan av kronan är den också vackert dekorerad med den berömda Tudor-rosen.

Tudor Black-Bay Fifty-Eight Navy Blue Mia Litström Cars and Watches for Ladies
Tudor Black-Bay Fifty-Eight Navy Blue Mia Litström Cars and Watches for Ladies

Att modellen är i storlek 39 mm är också ett arv från deras klockor från 50-talet och den allra första dykarklockan som Tudor lanserade var 1954 och den var vattentät till 100m.

Tudor Black-Bay Fifty-Eight Navy Blue Mia Litström Cars and Watches for Ladies

Den vridbara bottningen är enkel och smidig att vrida på och har ett bra motstånd. För man vill inte att de ska vara för lätta att vrida på utan man vill preciserat vrida till sin önskade tid.

Tudor Black-Bay Fifty-Eight Navy Blue Mia Litström Cars and Watches for Ladies

Tudor Black Bay Fifty-Eight har ett automatverk som är Tudor´s inhouseverk med referens MT5402 med 70 tim kraftreserv. Klockan visar timmar, minuter och sekunder. Ytterligare en viktig detalj just för dykarklocka är att att man lätt och smidigt ska kunna läsa av klockan under vatten. För detta har den Super-LumiNova, ett självlysande material på visare och index. Effekten i mörker är både stark och tydlig. På visarna finns också varumärkets kända ”Snowflakes” som är ett signum för deras dykarklockor och det är inte ett nytt signum för modellen utan Tudor introducerade det redan 1969 så det är ytterligare ett fint arv som följer med från tidigare modeller.

Tudor Black-Bay Fifty-Eight Navy Blue Mia Litström Cars and Watches for Ladies

Hjärtat av klockan som är inhouseverket MT5402 är COSC-certifierad (Swiss Official Chronormeter Testing Institute) vilket garanterar perfekt precision i gången av verket. Är man nyfiken och vill läsa mera om COSC kan du läsa på deras hemsida https://www.cosc.swiss/en

Storleken 39 mm som Black Bay Fifty-Eight är i klär kvinnliga handleder riktigt snyggt.

Black Bay Fifty-Eight klär snyggt i den blå färgen, den får en mjukare touch i sitt utseende, den svarta versionen passar den som föredrar en dykarklocka med lite tuffare look och känns mera maskulin. Den blå färgen ger ett mjukare utseende, en somrig känsla och en mera koppling till vatten. Blått är också väldigt fint att bära till kläder med starka vackra kulörer. Väljer man armband i textil eller soft touch är priset 33 610 kronor och med stållänk är priset lite högre 36 760 kronor.

Tudor Black Bay Fifty-Eight ”Navy Blue” är för den som älskar djup mörkblå färg och som söker en dykarklocka i nättare storlek i bra kvalitet, för det är mycket klocka för pengarna.

Text & foto: Mia Litström